Malina je grmoliko voće vrlo sočnih i ukusnih plodova. Koristi se za spremanje mnogih specijaliteta, zbog čega je omiljena na ovim prostorima.
Raste uz živice, puteve, a zbog lepog izgleda i ukusnih plodova često se sadi u vrtovima. Plodovi nisu pogodni za transport. Sadrži vitamin C, vitamine B kompleksa i vitamine E i K. Pored vitamina sadrži gotovo sve minerale.
Malina je bogata raznovrsnim antioksidasnima i ima izraženu antioksidativnu aktivnost. Kvalitet maline se ne gubi kod smrznutih proizvoda ili prerađevina, a antioksidativna aktivnost je veća od drugih vrsta voća i povrća.
Sadrži mnogo dijetalnih vlakana važnih za funkcionisanje creva i prevenciju raka debelog creva. Sirup i sirće jačaju srce, a sok, sirup i sirće od malina su dobri kod bolesti koje su praćene groznicom. Preporučuje se kao sastavni deo dijetalne ishrane bolesnika koji boluju od dijabetesa, reumatičnim bolesnicima i kod bolesti bubrega. Prerađevine od maline su posebno pogodne za voćem osiromašenu zimsku prehranu. Čajevi od lista maline se koriste za jačanje imunološkog sistema i jačanje srca.
Sorta Vilamet sazreva srednje rano, do polovine juna, a završava polovinom jula.
Plod je srednje krupan do krupan mase oko 4g, zaobljeno- kupastog oblika, tamno crvene boje.
Bere se lako i dobro podnosi transport.
Plodovi su pogodni za sve vidove upotrebe, pogodni su za duboko smrzavanje.
Veoma rodna sorta, postiže prinose od 20-30 tona/ha