Ruža je od davnina simbol lepote, ljubavi i elegancije. Osim što krasi vrtove i domove svojim raskošnim cvetovima, ruža može biti i sastojak u kulinarstvu. Jestive ruže pružaju jedinstven spoj vizuelnog užitka i delikatnih aroma, što ih čini savršenim dodatkom raznim jelima i pićima.
Opštepoznato je da se ruže preko hiljadu godina gaje zbog svojih hranljivih, lekovitih i kozmetičkih svojstava. Plodovi ruža se koriste za džemove i marmelade, dok se ružine latice koriste za čajeve, salate, različite vrste slatkiša, sosove, začine i sirće. Činjenica da se ova ukrasna biljka koristi za ishranu uopšte nije iznenađujuća. Porodica ruža (Rosaceae) pored ruža uključuje i neke od ekonomski najznačajnijih voćnih vrsta kao što su jabuke, kruške, dunje, kajsije, šljive, trešnje, breskve, maline, jagode i bademe. Iz toga je lako zaključiti kako je najpopularnija ukrasna biljka našla svoj put do vaše kuhinje.
Hemijske analize su pokazale da neke sorte ruža imaju veću nutritivnu vrednost od nekih vrsta voća i povrća. Imaju pregršt supstanci korisnih po ljudsko zdravlje, poput vitamina C, antioksidanata, šećera, lipida, proteina, tanina, pektina, aminokiselina i eteričnih ulja.
Za više informacija slobodno nas pozovite.
Pogledajte uputstvo o sadnji i nezi ruža.