Recepti sa jestivim ruzama

 

Preuzmite recepte sa jestivim ružama u PDF formatu.

 

 

Džem od ruža

Sastojci:

  • 100 g latica ruže (neprskanih)
  • 500 g šećera
  • 500 ml vode
  • Sok od jednog limuna

Priprema:

  1. Latice ruža dobro operite i osušite.
  2. U šerpu stavite vodu i šećer, pa kuvajte dok se šećer ne rastopi.
  3. Dodajte latice ruža i sok od limuna, pa kuvajte na laganoj vatri oko 30 minuta, uz povremeno mešanje.
  4. Kada smesa postane gusta, džem je gotov. Sipajte ga u sterilizovane tegle i dobro zatvorite.

Sirup od ruža

Sastojci:

  • 200 g latica ruže
  • 1 kg šećera
  • 1 l vode
  • Sok od dva limuna

Priprema:

  1. Latice ruža operite i stavite u veliku posudu.
  2. U drugu šerpu stavite vodu i šećer, pa kuvajte dok se šećer ne rastopi.
  3. Vruć sirup prelijte preko latica ruže i dodajte sok od limuna.
  4. Pokrijte posudu i ostavite da stoji na hladnom mestu 24 sata.
  5. Nakon toga, procedite sirup kroz gazu i sipajte u sterilizovane boce. Čuvajte u frižideru.

Kolačići sa ružama

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 1 jaje
  • 50 g latica ruže, sitno seckanih

Priprema:

  1. U posudi pomešajte brašno, šećer i maslac, pa izradite testo.
  2. Dodajte jaje i latice ruže, pa sve dobro sjedinite.
  3. Oblikujte male kolačiće i poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  4. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
  5. Ostavite da se ohlade pre nego što ih poslužite.

Korišćenje jestivih ruža u kuhinji može doneti svežinu i jedinstvenost vašim jelima. Ovi recepti su samo početak, a vi možete eksperimentisati i dodavati ruže u različite salate, deserte ili pića. Važno je samo da koristite ruže koje nisu tretirane pesticidima, kako biste uživali u njihovom ukusu na siguran način.